Skötsel av vinterdäck

Vikten av rätt däckskötsel

Välskott vinterdäckDäck framställs till största del av en komplex gummiblandning. Vissa vinterdäck har också dubbar och andra finesser, men det är just gummit som kräver särskild skötsel. Gummi som inte tas om hand på rätt sätt slits ut i förtid, hur mycket beror på graden av vanvård.

Skötseln av vinterdäck utgår från vissa baspunkter:

  • Rengöring
  • Förvaring
  • Reparation
  • Balans

Det är viktigt att hålla sina däck rena. Varje gång man tvättar bilen får sig däcken en rejäl tvätt också, men ibland behöver de spolas av även däremellan. Små partiklar tränger sig in i gummit och skapar på sikt skador i däcket, skador som kan undvikas om man bara tvättar däcken regelbundet.

Att när man inte använder sina vinterdäck se till att förvara dem under goda förhållanden är eventuellt den viktigaste punkten av alla. Däck ska absolut inte ligga slängda i trädgården, utsatt för väder och vind, för då åldras de snabbt i förtid. Dessutom finns det stor risk att de skadas och blir helt odugliga. Har man inte plats i ett eget garage är ett däckhotell att överväga.

Små skador på däcken kan ofta repareras, se till att kontakta din bilverkstad så fort du upptäcker skador på dina vinterdäck.

Om bilen man kör med inte är balanserad så slits däcken ojämnt vilket både leder till trafikfara och däck som slits ut alldeles för snabbt, så se till att ha rätt balans på bilen.

När du ska köpa nya vinterdäck

Med bara din bils registreringsnummer kan du nu beställa nya däck till din bil. Dessa kan levereras till en närliggande bilmekaniker som Nordendäck samarbetar med (de är totalt 600 stycken i hela Sverige). Du bestämmer en dag med din bilmekaniker för montering av vinterdäcken och voila! Det är fantastiskt smidigt. Kolla själv på vinterdäck.

Är det sommardäck du är ute efter så kolla istället in sommardäck.

 

7 May 2014