Hur man tar bort celluliter och tillgängliga metoder

Alla känner igen det typiska utseendet på celluliter som ser ut som klumpar eller gropar i huden. De flesta förknippar celluliter med ben, lår eller rumpa men de kan dyka upp på hela kroppen. De är mycket vanliga, i stort sett alla kvinnor kommer att få dem i någon utsträckning under livet.

Men vad är celluliter och varför bildas de? Det kan framstå som ett mysterium att det börjar bildas gropar och klumpar utan synbar anledning. Efter lite informationsökning(bland annat på denna sidan) verkar det som det beror på hur underhudsfettet är uppbyggt hos kvinnor.

Underhudsfettet är lite annorlunda arrangerat hos kvinnor än hos män, och när fettvävnaden expanderar är det större sannolikhet att de skapar en klumpliknande form som syns genom huden som klumpar och gropar. Kvinnor har även mer underhudsfett än män. Vidare har kvinnor(även smala eller väldigt unga kvinnor) något som liknar celluliter även om de inte alltid syns, men som framträder när huden trycks ihop. Det finns dock många sätt att ta bort eller ta bort synligheten av celluliter. Åtgärdena är enkla men för nå bra resultat krävs det oftast målmedvetenhet och disciplin. Kost och träning är de effektivaste sätttet att bli av med synliga celluliter. De synliga klumparna och groparna är beror på mängden underhudsfett samt hur frisk och spänstig huden är. Träning håller underhudfettet på en lagom nivå. En bra kost och regelbunden träning hjälper även huden att hålla sig frisk och spänstig vilket gör att celluliter syns mindre. Det spelar mindre roll hur du tränar så länge du gör det regelbundet, men träning som bränner fett är särskilt effektiv mot celluliter. Ät en balanserad och nyttig kost med mycket fiber, frukt och grönsaker. Undvik livsmedel som innehåller mycket fett och socker. Testa att inkludera fet fisk och fettsnålt kött som fågel i dieten. Krämer mot celluliter är en annan metod som många prövar. Effekten är dock omtvistad och det är inte säkert att de ger utlovad verkan. Den effekt som krämer brukar ge är att förbättra utseendet på celluliterna men rår inte på svårare besvär.

En relativt ny metod som vissa anser ger bra resultat är injektioner men ämnen som ska reducera celluliterna. Ett ämne som har gett lovande resultat injektioner med ämnet kollagenas.

Du kan även testa hudbehandlingar. Det finns många sorter men ett par av de vanligaste är massage, ultraljudsbehandling, värmeterapi eller radiovågsbehandling för att nämna ett par. Kurerna syftar till att göra huden spänstig och fin samt verka mot underhudsfetten för att reducera celluliter. Hudvårdsbehandlingar mot celluliter utförs vanligen på kliniker och kan kosta mycket. Resultatet är varierande, vissa blir väldigt nöjda medan andra inte upplever en förbättring.

Koppning är en gammal terapimetod från asien som har ökat i popularitet de senare åren. Koppning har sitt ursprung i kinesisk läkekonst och tros vara flera tusen år gammal. Metoden bygger på skapa ett undertryck genom att placera ett kärl mot huden. Undertrycket ska stimulera ligament, bindväv, hud och muskler. Metoden ska även kunna reducera celluliter, men det är oklart hur bra det fungerar.

6 Nov 2014