Att bygga garage

GarageOm du har en villa men inget garage kan det vara en bra idé att fixa det – ett bra garage ökar din egendoms värde med mer än vad själva bygget kostar, dessutom så blir det ju bra mycket praktiskare om du har ett garage på tomten. Om du är någorlunda händig går det dessutom alldeles utmärkt att bygga garaget själv! Det krävs faktiskt inte några extrema hantverkarkunskaper för att bygga garage.

Det första du bör bestämma dig för är hur stort garage du ska bygga. En bil är ca 1,75 x 4,75 meter stor, vilket gör att ditt garage måste vara 2,5 meter brett och 5,5 meter långt – detta är ett absolut minimimått när det kommer till att bygga garage och det blir inte direkt särskilt bekvämt om du bygger ett så litet garage. Om du till exempel vill kunna leda in en cykel bör det vara en meter mellan bilen och väggen. Så mindre garage än 3 gånger 6 meter är knappast värda att bygga!

Dock bör du, om du har tillräckligt med plats och pengar, bygga ett så stort garage som möjligt (självklart utan att överdriva) – då kan du samtidigt använda garaget för att lagra cyklar, trädgårdsredskap, verktyg och andra saker som tar upp onödig plats i hemmet, men som ändå måste finnas lättillgängliga. Om du har en hobby som kanske tar upp mycket yta eller som är högljudd kan det vara en bra idé att bygga ett lite större garage. Kanske du har barn i tonåren som är musikintresserade? Varför inte avsätta lite plats i garaget så att det också går att använda som replokal? Hur som helst, om du ska bygga garage bör du även tänka på att det har en rad sekundära användningsområden!

När du bestämt dig för storlek och placering är nästa steg att söka bygglov, för även om det är din egen tomt så måste du faktiskt ha bygglov för att bygga garage. Du bör även göra en ekonomisk beräkning för att få en uppfattning om hur mycket ditt garage kommer kosta. Lägg gärna på minst 10% på beräkningen för att täcka oförutsedda utgifter – när du bygger garage kommer det i princip alltid att tillkomma en massa småutgifter som man inte räknat med.

Därefter är det i princip bara att sätta igång. Det är en lång och tidskrävande process som kräver mycket jobb, men i slutändan är det bra mycket billigare att bygga garage själv än att anlita en firma. Och om vi ska vara ärliga – finns det verkligen någon villaägare som inte vill kunna slå sig för bröstet på sommarens grillfest, peka på garaget och säga att det där, mina vänner, det byggde jag helt själv!

28 Mar 2012