Fördelen med colocation i serverhallar

Colocation är ett engelskt ord som ofta används inom IT-världen. Ordet kan användas för både personer, tjänster och produkter men betyder alltid att något centraliseras på en plats. Allt fler företag ser fördelen med colocation när det gäller sina dataservrar. Då hyr företaget en plats för sin server i en datahall som är specialiserad på servrar. I grunden sköter företaget bakom hallen inte om servern utan hyr bara ut en plats för den. Men självklart går det att köpa tillval som underlättar för underhållet. Fördelen med co-location när det gäller servrar är flera:

Snabbt

Oavsett om man endast vill hyra ett rack eller om man vill hyra ett helt rum finns allt förberett. Det är bara att ta med sig sin server och installera den på plats. Alla sladdar är framdragna och racken/skåpen är specialgjorda för att det ska gå snabbt och enkelt att sköta installationen.

Driftsäkert

Få företag kan själva erbjuda en sådan säkerhet som dessa serverföretag. Hallarna är brandsäkra och har en enorm kontroll på både temperatur och fuktnivå. Allt för att servrarna ska kunna arbeta så bra som möjligt. Dessutom har dessa hallar flera olika driftkällor vilket gör att det inte blir något serverstopp även om strömmen skulle gå.

Flexibelt

De små företagen hyr bara en litet rack för att placera sin server i. När de sedan växer hyr de ett helt skåp och när det krävs ännu större utrymme kan ett enskilt rum hyras. Dessa rum är avskilda från övriga hallar med brand- och säkerhetsdörrar. Det är alltså extremt enkelt att variera sig.

Med eller utan tillval

I grunden går co-location ut på att man kan placera sin server i serverhallen. Sedan är det upp till företaget själv att sköta om den, uppdatera den och se till att allt fungerar. Men allt fler väljer tillval för att underlätta detta. Det finns en rad olika tilläggstjänster vilket gör att företagen kan skräddarsy tjänster efter sina behov.

Eftersom det ofta blir stora ekonomiska försluster om en server ligger nere är driftsäkerheten det absolut viktigaste. Därför väljer många att de som driver serverhallen ska övervaka servern. Utöver det finns tillval som backup, uppdatering av windows och extra nätverksuttag. De som vill ta det säkra före det osäkra tecknar joursupport som är öppet dygnet runt. Det kostar mellan 1500-2000kr per månad men med tanke på vad ett driftstopp kostar är det en billig ”försäkring”.

27 Mar 2013