Högskoleprovet, som skrivs två gånger per år, är riktig populärt och varje provtillfälle lockar fler än 60 000 hoppfulla som vet om att ett bra resultat på högskoleprovet kan vara inträdesnyckeln till deras drömutbildning. Det som gör att många inte når upp i det resultat de önskat är ofta förberedelserna, som faktiskt är väldigt viktiga när det kommer till just högskoleprovet.
Det finns en rad olika sätt att förbereda sig på, så det gäller att man utarbetar ett koncept som passar ens egna förmågor bäst. På nätet kan man hitta en rad olika sajter och bloggar med olika tips inför högskoleprovet, så det gäller att kolla runt och samla in så mycket information man kan. Även i denna artikel kommer jag att tipsa om olika sätt att förbereda sig på.
Gör gamla högskoleprov!
Detta är ett klassiskt tips som du hittar på i princip varje tipssida på nätet. Anledningen är enkel – att göra gamla högskoleprov är näst intill ett måste för den som vill skriva bra på högskoleprovet. Genom att träna på gamla prov får du in en provvana och rutin, samt en överblick över hur frågorna ser ut och hur du bäst kan lösa de problem du stöter på.
Det bästa är att försöka göra proven med riktig tidtagning, det vill säga att du inte tar mer tid på dig än du får på själva högskoleprovet. Detta ökar också din stresstolerans. Var också noga med att skriva ner dina resultat på varje enskild del av högskoleprovet – eftersom provet testar en så bred uppsättning av kunskaper kommer det garanterat finnas någon del som du är sämre på. Se till att ägna extra tid åt just de saker som du inte är så bra på – skriver du alla rätt på t.ex. meningskompletteringsdelen under flera testprov är det ingen större vits att lägga ner mycket tid på att plugga på just denna del, så satsa på att täppa till de kunskapsluckor du faktiskt har.
Högskoleprovet handlar inte om avancerad matte
En annan miss som många gör är att de pluggar på fel saker. När det kommer till den kvantitativa delen av högskoleprovet är det faktiskt rätt grundläggande matematikkunskaper som efterfrågas, integraler, tredjegradsekvationer och kosinus är inget som du har nytta av när det kommer till högskoleprovet. Den större delen av högskoleprovets matematiska delar bygger på grundskolematten och delvis även gymnasiematten. Vidare testar provet ens förmåga till logiskt tänkande och slutledningsförmåga.
Det är alltså dessa delar som du bör öva på inför högskoleprovet – skippa den avancerade matten och satsa på att få in grunderna till 100%. Detta är särskilt aktuellt för dig som kanske gått ut gymnasiet för en längre tid sedan och inte har denna matematik i bakhuvudet.
Köp en övningsbok inför högskoleprovet
Ett annat mycket bra sätt att förbereda sig på är att köpa en övningsbok inför högskoleprovet. Det finns flera stycken på marknaden, en bok som jag hört bra referenser om är Högskoleprovet övningsbok som går att beställa på www.hogskoleprovet.se – den är upplagt precis som det riktiga högskoleprovet och innehåller autentiska övningsuppgifter om alla i provet ingående delar, dessutom förklaras allting på ett lättförståeligt och pedagogiskt sätt!
Andra inlägg
- Investera på ett annorlunda sätt
- Beachflaggor syns på långt håll och ger bra reklam
- Ta bort oönskat hår permanent
- Smidigare hantering för er som arbetar inom verkstad och industri
- Hur man tar bort celluliter och tillgängliga metoder
- Köp bareMinerals billigt
- Flyttstädning i Göteborg
- När du behöver storstädning i Stockholm
- Skötsel av vinterdäck
- Aros Kapital i Sociala medier