Att plugga teori med körkortsfrågor

Körkortsfrågor och körkortDet finns ett nytt sätt att plugga inför teoriprovet – genom att plugga körkortsfrågor på nätet. Förut var den enda möjligheten till att klara teoriprovet att råplugga som om man vore tillbaka på skolbänken – med en eller flera tjocka böcker som inte alltid är så lätta att förstå, och som definitivt inte gör pluggandet speciellt roligt. Nu kan man dock plugga körkortsfrågor online och jag skulle nästan vilja påstå att detta revolutionerat inlärningsprocessen för körkortsteori, då det är en helt annan sak än att försöka lära sig fakta från en bok.

Hur fungerar det att plugga körkortsfrågor på nätet? Först måste du hitta en tjänst som passar dig. Det finns flera stycken, när min brorson skulle ta körkort testade han två och fann att www.korkort.se var den bästa – det är så vitt jag förstår det en av de äldsta tjänsterna för körkortsfrågor, och deras frågor har utformats av professionella trafikskolelärare och trafikpedagoger. Något som min brorson verkligen uppskattade var att rätt svar till alla frågor förklaras, samt att han kunde skapa test som baserades på frågor han tidigare svarat fel på. Men oavsett vilken tjänst du väljer finns det en del saker att tänka på när det kommer till att plugga online.

Fördelar med körkortsfrågor online

En stor fördel med körkortsfrågor på nätet är att du kan plugga när du vill, vart du vill. Du behöver inte släpa med dig tunga böcker, utan du kan enkelt logga in på t.ex. lunchrasten om du så önskar. Om du tröttnar på att plugga hemma är det inget som hindrar dig att ta med din laptop till ett café och plugga därifrån samtidigt som du dricker en god varm latte. Dessutom har tjänsterna som erbjuder körkortsfrågor också olika typer av statistik som låter dig mäta din utveckling.

Nästan alla körkortsfrågor har också en tillhörande bild. Detta hjälper inlärningsprocessen, för det låter dig koppla ihop verkliga trafiksituationer med själva frågorna, för att inte tala om att det gör hela pluggandet mycket roligare. När det kommer till böcker kan man ju bara klämma in ett begränsat antal bilder, dels på grund av kostnadsskäl (kostar ju mer att trycka en bild än att visa den på en hemsida), dels av utrymmesskäl (en bok kan inte ha flera tusen bilder för att illustrera varje situation). På så sätt är internet verkligen en stor hjälp för den som ska ta körkort. Förutom körkortsfrågor finns det också en gratissida som heter Vägmärken och listar alla vägmärken fördelat på kategorier.

Nackdelar med körkortsfrågor

Det finns dock inte bara fördelar med körkortsfrågor och pluggande på nätet. En nackdel är att all teori för det mesta kommer just i form av frågor och svar. För de allra flesta fungerar detta bra, men vissa kan ha svårt att ta till sig den bakomliggande teorin. Det gäller att ordentligt läsa svaren, eftersom frågorna på det riktiga kunskapsprovet inte kommer att vara identiska (man får inte publicera frågorna som kommer på det riktiga kunskapsprovet, för då begår man ett lagbrott). Körkortsfrågor online är snarlika, men inte identiska – det gäller att ha det i åtanke.

Dessutom kan det för vissa vara enklare att läsa teorin i löpande text, d.v.s. i bokform. Men det är väldigt individuellt – för vissa kanske inte körkortsfrågor passar som metod, men för de flesta gör körkortsfrågorna pluggandet mycket roligare. Sedan finns det också en hel del personer som använder både böcker och körkortsfrågor när de pluggar, så det finns alla möjligheter att kombinera!

23 Feb 2012