Skinnjacka - 10000 år gammalt mode!

skinnjackaEtt otroligt plagg ur många synvinklar som aldrig bli omodernt. Inga plagg utstrålar så mycket signaler om en person som skinnkläder och i synnerhet en skinnjacka. Vad sänder då ett skinnplagg för signaler? Svaret är att det beror på vad du vill sända/säga med dina kläder. Skinnet i sig är som en 3d effekt på en film - den förstärker bara upplevelsen! Snygga skinnjackor - köpa skinnjacka ? Smakråd och tips!

Jackor kommer i alla former och så även skinnjackor. Det är viktigt att komma ihåg att olika skinnjackor sänder och signalerar olika signaler till olika generationer. Knuttejackan förknippar 70 talister med punkare och anarkister medans 50 talister ser det som ett läckert mode för unga filmstjärnor som James Dean. Ytterligare ett exempel är den långan blanka skinnrocken som bärs av hårdrockare och depprockare idag. Nutida genreationer kopplar rocken till musik och svartrockare medans generationer födda föra 1940 troligen ser tredje rikets klädstil i dessa läderrockar.

Köpa skinnjacka Skinnjackan har inte varit högmodern på länge och nu när den är på ingång igen och på väg att bli mode återigen är det nya försäljningskanaler som gäller på bred front. De vanliga försäljningskanalerna gäller som vanligt i affärer men det som tillkommit är den enorma mängd webshoppar som i olika grad specialicerat sig på skinnjackor. Webshoppar som säljer enbart skinnkläder brukar importera udda jackor från alla världens hörn. Du kan hitta mycket snygga skinnjackor om du surfar runt på nätet och letar efter webbutiker.

Begagnade skinnjackor Är du ute efter vintagejackor är secondhandbutiker mycket bra alternativ. Faktum är att vissa sorters skinnjackor kan vara oerhört värdefulla begagnade. Ett bra exempel är om du har en gammal knuttejacka på morfars vind som han hade till sin motorcykel som ung. Med renoverat foder och uppsmörjt skinn kan en sådan skinnjacka innbringa 20000 kr utan problem!

Vissa jackor genom tiderna har varit så klassika att man säkert kan säga att de kommer komma tillbaka som mode återigen, bara man låter tiden gå. Om du ska köpa en skinnjacka begagnat satsa på en av de klassiska modellerna och sköt om den väl. Med åren blir jackan en investering!

Du kan hitta utländska webbutiker med fantastiska begagnade skinnjackor till bra priser och stora sortiment. Särskilt i Storbrittannien och usa finns det mycket välsorterade sådan butiker med vintage/begagnade skinnjackor.

Vilket skinn är bäst/snyggast? Skönheten sitter hos betraktaren men alla kan vara överens om att vissa plagg precis som vi människor åldras på mer eller mindre vackert sätt. Färgade skinnplagg tenderar om de är av lågkvalitet att tappa färgen fläckvis i exempelvis armveck. Om du har en svart eller brun skinnjacka är det relativt enkelt att färga tillbaka skinnet där det flagnat och det är inte jättesvårt att få färgningen att smälta in. Om du däremot valt en lila eller en gul skinnjacka kan det vara mycket svårt att snyggt reparera färgavfall på en begagnad jacka på grund av nyanskillnaderna.

Om du väljer att köpa en billig skinnjacka och du vill ha den i många år ska du satsa på ofärgat skinn eller gärna ofärgad mocka. Du bör inte satsa på en gäll färg i tunnt skinn.

De vanliga skinnsortern i skinnjackor Skinnjackor görs normalt i tvåsorters skinn, nappa och mocka. Egentligen är det skinn som skinn som används man bara varierar vilka sida av skinnet som används.

Mockaskinn Mocka är en något ovanligare skinnsort som används mer sällan av praktiska skäl. Mocka är insidan av djurhuden som slipas till den yta man önskar. Mocka är svårt att rengöra och har en speciell yta som gör plagget matt vilket tyvärr absorberar vätska och fläckar mycket bra. Det finns idag effektiva tvättmetoder för mockaplagg där jackan tvättas i luktfri fotogen. Metoden är dock mycket dyr 500-1000 kr/tvätt.

Nappaskinn Här används utsidan av djurhuden vilken av naturliga skäl är ytterst anpassad för diverse förhållanden. Nappan har många fördelar men kanske viktigast är att den är lätt att rengöra och smörja upp. Fläcka på svarta och bruna jackor har en förmåga att smälta in med åren och göra skinnjackan snyggare och ge mer karaktär. Nappaskinn är dessutom slitstarkt men en nackdel är att plaggen håller sämre vid färgning.

Garvat skinn Vid garvning bearbetar man skinnet både med diverse garvsyror samt med mekaniska metoder. Anledningen är att skinnet inte ska ruttna och ta upp fukt. Detta gör skinnet tåligt och tar bort en del av djurlukten ur huden.

Från stenåldern till rymden Skinnjackor och skinnplagg är det första plagg människan någonsin bar med stor sannolikhet. Djurhudar har använts som plagg och del av verktyg sedan 10000 tals år tillbaka. Tidigt upptäcktes djurhudens otroliga förmågar att skydda mot väder och vind, och i synnehet kyla när pälsen lämnas kvar på skinnet.

Även på stenåldern varierade skinnmodet garanterat mellan stammar och klimat samt kulturer. Skinnjackor har följt med genom årtusendena och modet har utvecklats samt går igen.

En sak är säker, skinnjackan är ett plagg som aldrig går ur tiden!

30 May 2012