Sluta låna – börja spara

ÖverenskommelseMånga politiker och ekonomer skriker om svenskarnas överbelåning och ser framför sig en kris som kan komma att slå hårt mot många. Den överbelånade befolkningen sägs utgöras av alla de som har tagit stora bolån och inte kommer att klara av en stor höjning av räntan, alternativt att reformer kommer sätta käppar i hjulet. För när svenska politiker tycker att det finns en så kallad bobubbla måste denna kontrolleras och då anser man att en pyspunka är bättre än en explosion gällande bomarknaden.

Bolånetaket

För att åstadkomma en pyspunka av vad som sägs vara en bubbla finns det flera verktyg som politikerna kan ta till. Ett av dessa är att man lagstiftade om ett bolånetak på 85 procent vilket innebar att många förstagångsköpare inte hade råd med insatsen på 15 procent som krävdes för att låna de övriga 85 procenten.

Ta bort ränteavdragen

Ett annat verktyg som politikerna kan använda är att man tar bort ränteavdragen vilket kommer märkas tydligt i bolånebefolkningens plånböcker. När det inte finns en rabatt på lånen innebär det också att priserna kommer sjunka eftersom folk inte kommer ha råd med lika mycket bostadsrätt som förr.

Amortera mera

Ytterligare ett vapen mot en bobubbla och en början på en pyspunka är att lagstifta om amortering för alla som har lån. Det innebär också att de som har bolån kommer ha mindre att röra sig med och inte ha samma möjlighet att betala av räntorna vilket också kommer sänka priserna på bostadsrätter.

Men man kan inte veta allt om lån och hur det utvecklar sig på bostadsmarknaden. Vad som kommer ske får framtiden utvisa och det är många som idag inte har en aning om var bostadsmarknaden är på väg. Så länge man sitter med marginaler och har råd med räntehöjningar är det ingen fara även om man kan få se sin bostadsrätts pris svaja så har man råd att sitta kvar och man har inte förlorat något förrän man har sålt.

7 Oct 2012