Vad är vårtor, olika typer och behandling

>Vårtor är bland de vanligast förekommande åkommorna, de flesta människor har någon gång haft minst en vårta någon gång. De är ett vanligt besvär men det finns effektiva botemedel mot vårtor som vårtmedel. Vårtor kan till synes dyka upp från tomma intet och helt plötsligt försvinna. Men vad är vårtor och varför får man dem?

Varför man drabbas av vårtor är inget mysterium, utan det finns en bra förklaring. Vårtor orsakas av ett virus som kallas HPV. Det är en vanlig förkortning på humant papillomvirus. Det finns över 100 sorter av viruset. Viruset är smittsamt men generellt är risken att smittas låg. Ifall man smittas eller inte beror helt på immunförsvaret. De flesta har ett starkt försvar mot viruset och risken att drabbas är låg. Vissa har dock oturen att har ett naturligt dåligt försvar mot HPV och drabbas oftare. De olika sorterna av vårtvirus är med få undantag anpassade att angripa en specifik kroppsdel och förekommer inte på andra kroppsdelar än de är utformade att angripa.

En stor och generell indelning av de olika typer av HPV varianter som drabba fötter, underliv och könsorgan, könsvårtor, trådvårtor samt perinungalvårtor. Fotvårtor eller vårtor som drabbar fötterna kallas ofta för plantarvårtor. Könsvårtor kallas ofta för kondylom och vårtor på händer går ofta under namnet platta vårtor. Trådformiga vårtor skiljer sig lite från de andra då de är den typ som sticker ut mest från huden. Perinungalvårtor drabbar under och runt naglar samt nagelband.

Symtom och utseende på vårtor skiljer sig beroende på vilken typ av vårtvirus angriper. Generellt visar sig de flesta typer av vårtor som en platt eller upphöjd struktur eller formation i huden. De kanske vanligaste vårtorna är fotvårtor och den vanliga vårtan. En fotvårta kan upptäckas genom att det känns som att man står på en upphöjning. En närmare undersökning ser man ofta en upphöjning i huden och i mitten kan man se små svarta prickar. De vanliga vårtan visar sig först som en upphöjning på huden som efter ett tag blir vitaktig och fjällande. Platta vårtor ser ut som en ärtstor kula på handen.

Om man vill ta bort vårtor finns det effektiva receptfria vårtmedel som framgångsrikt kan ta bort dem. Vidare går vårtor bort av sig själv men det kan ta lång tid. De kan försvinna inom allt från sex månader till flera år. Den viktigare faktorn som påverkar hur snabbt en vårta går bort är immunförsvaret.

Om du inte vill vänta flera år på att bli av med missprydande vårtor är det en god ide att sätta in behandling. Det första steget är att använda något av de tillgängliga receptfria vårtmedlen. Generellt sett kan behandling ta tid. Det är därför viktigt med tålamod när man behandlar vårtor. Det behövs ofta upprepade behandlingar över en relativt lång tid för att helt få bort dem. De två mest populära varianter av vårtmedel är de som är baserade på salicylsyra och frysbehandlingar. Effekten av ett medel kan skilja sig mellan individer, så det är en god ide att prova olika varianter för att se vilken som fungerar bäst för dig.

26 Sep 2013